DE AFSCHEIDSbijeenkomst

voorbereiding

Bij de voorbereiding van de afscheidsbijeenkomst neemt Regentesse alle tijd om te luisteren naar de familie en probeert daardoor de overledene een beetje te leren kennen. Wij helpen immers inhoud te geven aan de viering rond een persoon, welke wij waarschijnlijk nog nooit ontmoet hebben. Wij helpen (mede) de nabestaanden bij het vorm geven van een persoonlijk en inhoudelijk afscheid. Zo nodig zoeken wij samen met familie en vrienden naar symbolen en rituelen uit het leven van de overledene. Een symbool kan bijvoorbeeld een veer met kroontjespen zijn voor iemand, die gedichten of verhalen schreef. Deze veer kan tijdens de afscheidsdienst aan de sprekers doorgegeven worden, om symbolisch samen de laatste bladzijde van het leven van deze schrijver of dichter te schrijven.

kunstvormen

Gaandeweg het gesprek wordt duidelijk wie de overledene was en wat belangrijk was in zijn of haar leven. Zo kunnen teksten, muziek en liederen gezocht worden. Ook kunstvormen, zoals film, foto’s, dans of andere bewegingsvormen die bij de achtergrond en levensbeschouwing van de overledene en zijn omgeving passen, kunnen onderdeel uitmaken van een persoonlijke afscheidsbijeenkomst. Bijna alles kan. Mooi is hier bijvoorbeeld de levensdans. Marileen Fabels danst het leven van de overledene. Zij doet dit met of zonder attributen uit zijn of haar leven, waar en wanneer de nabestaanden dat tijdens het afscheid wensen.

maatwerk

Het is niet zo, dat wij na een gesprek een kant en klaar pakket gaan aanbieden. Het is juist de bedoeling dat de nabestaanden zoveel mogelijk ruimte krijgen voor een eigen inbreng. Wij begeleiden, geven suggesties en stimuleren het creatieve vermogen dat in elk individu schuilt. Door samen naar de afscheidsbijeenkomst toe te werken zijn de nabestaanden bewust en actief bezig met het afscheid nemen van hun dierbare. Bij de uiteindelijke afscheidsbijeenkomst zijn wij in beginsel op de achtergrond aanwezig. Het begeleiden van het afscheid of het houden van een gedenkwoord behoort desgewenst tot de mogelijkheden. De afscheidsbijeenkomst hoeft overigens ook niet meer alleen in een kerk of een aula van een crematorium te gebeuren. Er zijn veel meer mogelijkheden, die misschien meer bij de wereld van de overledene aansluiten. Deze laatste viering is immers de spiegel van zijn of haar leven.

Regentesselaan 6

2341 KP  Oegstgeest

Tel: 071-3411590

info@regentesseuitvaartverzorging.nl

 

Locaties

  • Algemene voorwaarden
  • Bel bij overlijden

© 2007 -  2022 Regentesse Uitvaartverzorging